Hírek - Vásárhely népművészeti kincse

Vásárhely népművészeti kincse2013. május 27., hétfő
a A

A Háziipari Szövetkezet bezárása után alakult meg a Hímzőműhely, melyet 2004-től cégünk karolt fel. A vásárhelyi hímzést mind a mai napig 22 hímző asszony készíti a Foglalkoztatóban. A gyönyörű gyapjúhímzés városunk egyik öröksége, kincse, melynek megőrzése Hódmezővásárhely feladata.

A Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. kiemelt feladatának tartja e népművészeti érték megőrzését, a hímzés folytatását, a fiatalok érdeklődésének felkeltését, a  színes motívumok varrásának tanítását.

Cégünk hímzői számos rendezvényen, pályázaton vesznek rész, ahol a legmagasabb díjakat hozzák el. Munkáikat állandó kiállításokon tekinthetik meg az Ambrus Sándor Fazekasházban (Lánc utca) és a Foglalkoztatóban (Szent István u. 77.)

2013. május 22-től június 17-ig a kihelyezett kiállítást a "Vásárhelyi gyapjúhímzés" címmel a Nemzetközi Kerámia Központban (Nagy Sándor. u. 9.) tekinthetik meg az érdeklődők. Június 4-én és június 11-én nyílt napot tartanak, ahol a hímzéssel foglalkozó asszonyok megmutatják a helyszínre érkező résztvevőknek e gyönyörű népművészeti kincset. Válaszolnak minden kérdésre, mely a gyapjúhímzés készítésével, történetével kapcsolatos.

Hazai és külföldi turisták keresik fel cégünket, ahol megtekintik a hímzett munkákat. Díszes dobozokkal, terítőkkel,  sok élménnyel távoznak a városunkból, ezzel elviszik a kiváló népművészeti örökség egy darabját, mely méltó emlék Hódmezővásárhelyről.

Megrendeléseket interneten, telefonon és személyesen fogadnak. Iskolák és más cégek rendelnek hímzéseket. Fiatal ruhatervezők kérik ki kollégáink véleményét. a Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézményének végzős diákja , Kocsis Krisztina: Gránátalma, rózsa és tulipán, avagy Hódmezővásárhely népi motívumai címmel készített divatbemutatójához Hímzőműhelyünk a hímzés kivitelezésében segített.

Minden évben jelen vannak a Magyar Kézműves Remek pályázaton, ahonnét az elmúlt években a legmagasabb elismerést hozták el. A három évenként rendezik meg az Országos Kis Jankó Bori hímző pályázatot, mely a hímző szakág legnagyobb megmérettetése. Ebben az évben július 4-én kerül megrendezésre Mezőkövesden. Hímzőink kiemelt figyelmet szentelnek ennek a pályázatnak, ahová újabb és újabb munkákat küldenek be. A művészeti elismerések bizonyítják hímzőink magas szintű tudását.

Állandó kiállítók a Vásárhelyi Őszi Napokon és az Utazás Kiállításon. Sokat vesznek részt külföldi kiállításokon is, legtöbbször városunk testvérvárosainak meghívása által. A vásárhelyi hímzés méltó őrzői, képviselői azok az asszonyok, akik cégünknél nap mint nap szeretettel készítik a legújabb munkákat, ezzel őrzik Hódmezővásárhely kiemelkedő népművészeti kincsét.

(További információ a hímzésről a szolgáltatások menüpontban található.)

Kapcsolódó képgaléria:
Látogatók száma: 1035006

Eseménynaptár

«2023-09»
H K SZE CS P SZO V     123456789101112131415161718192021222324252627282930
Keresés:

Tárhely szolgáltató

World Web Data Kft.
1043 Budapest, Árpád út 56. I. em. 2.

Adószám: 23701764-2-41
Cégjegyzék szám: 01-09-293552

 

Kapcsolat:
e-mail: info@sas.hu
telefon: 06/20/555-2062
https://sas.hu