Hírek - Hungarikum lehet

Hungarikum lehet2015. szeptember 6., vasárnap
a A

Sokszor olvastuk különböző portálokon, hogy a vásárhelyi hímzés hungarikum lehet. Mind a mai napig folynak a hungarikummá nyílvánításának felelvételével kapcsolatos diszkurzusok. A szokásos döntési folyamatra várnak, amelynek végén ott a cél: a térségiek egyik legértékesebb kulturális, népi kincse hungarikum lehet.

Hogyan válhat valami hungarikummá?

Erre a kérdésre a hunarikum.hu oldalon kapunk választ:

A hungarikummá nyilvánítás a nemzeti értékpiramis rendszerében egy alulról felfelé építkező, többlépcsős folyamat.

 

Ennek első lépcsőfoka az adott érték települési értéktár, tájegységi értéktár, külhoni települési, külhoni tájegységi értéktár, vagy ágazati értéktár valamelyikébe való felvétele és nemzeti értékké nyilvánítása, egy konkrét településhez köthető nemzeti értéket az adott települési értéktárba, több szomszédos településhez köthető nemzeti értéket pedig az adott tájegységi értéktárba kell felvetetni mely magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013.(IV.16.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. r.) 1. mellékletének kitöltésével javasolható.

 

Amennyiben a konkrét települése(ke)n települési (tájegységi) értéktár nem működik, az 1. mellékletet az illetékes megyei értéktár bizottsághoz kell benyújtani. Ha olyan nemzeti értékről van szó, amely a területiség elvéhez nem köthető, az adott nemzeti érték gondozója vagy fenntartója a tárgy szerinti minisztérium által működtetett ágazati értéktárhoz nyújthatja be a javaslatát.

 

Magyar Állandó Értekezleten (MÁÉRT) részt vevő külhoni szervezet vagy szervezetek a saját országuk vonatkozásában Külhoni Nemzetrész Értéktárat hozhatnak létre. Egy nemzetrész esetén a Hungarikum Bizottság kizárólag egy Külhoni Nemzetrész Értéktár működését veheti figyelembe. A MÁÉRT-en részt vevő külhoni szervezet vagy szervezetek a saját országuk vonatkozásában Külhoni Nemzetrész Értéktár Bizottságot hozhatnak létre, amely szervezheti az országhatáron túl fellelhető nemzeti értékek azonosítását, dönthet a Külhoni Nemzetrész Értéktárba bekerülő nemzeti értékről, létrehozhatja a Külhoni Nemzetrész Értéktárat és megküldheti azt a Hungarikum Bizottságnak.

 

A második lépésben amennyiben a települési (tájegységi) értéktárba már felvett nemzeti érték megyei jelentőségű, az 1. melléklet szerint a megyei értéktárhoz kell felterjeszteni.

 

A harmadik lépcsőfok a megyei értéktárba, a külhoni magyarság értéktárába vagy az ágazati értéktárba már felvett nemzeti érték kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánítása, azaz a Magyar Értéktárba való felvételének kérése, amely a Korm. r. 2. melléklete szerinti javaslat Hungarikum Bizottsághoz való benyújtásával történik.

 

A hungarikummá nyilvánítás utolsó lépcsőfoka a Magyar Értéktárba már felvételt nyert, azaz kiemelt nemzeti értékké nyilvánított nemzeti érték felvétele a Hungarikumok Gyűjteményébe, amely a Korm. r. 3. melléklete szerinti javaslat HBhoz való benyújtásával történik.

 

Összegezve: hungarikummá kizárólag olyan kiemelt nemzeti érték nyilvánítható, amely előzőleg már felvételt nyert a Magyar Értéktárba. Nemzeti érték Magyar Értéktárba való felvételét pedig az kezdeményezheti, akinek javaslata a megyei értéktárba, a külhoni nemzetrész értéktárba vagy az ágazati értéktárba már bekerült. Nemzeti érték a megyei értéktárba kizárólag akkor kerülhet be, ha a települési vagy tájegységi értéktárba korábban már felvételt nyert. Ezt az alulról történő építkezést nevezzük a nemzeti értékpiramis rendszerének.

 

Fenti tájékoztató tartalma letölthető itt, illetve további információk találhatóak az Aktuális/Útmutatók menüpontban.

Látogatók száma: 1040684

Eseménynaptár

«2023-11»
H K SZE CS P SZO V   123456789101112131415161718192021222324252627282930
Keresés:

Tárhely szolgáltató

World Web Data Kft.
1043 Budapest, Árpád út 56. I. em. 2.

Adószám: 23701764-2-41
Cégjegyzék szám: 01-09-293552

 

Kapcsolat:
e-mail: info@sas.hu
telefon: 06/20/555-2062
https://sas.hu